Uitbetaling verlofuren bij ontslag zieke werknemer

De wet vakantieregeling is veranderd. Als je niks doet, moet je daarom zieke werknemers vanaf 2014 twee jaar verlofrecht uitbetalen. De nieuwe regeling vakantiewetgeving gaat op 1 januari 2012 van kracht en als HRM-manager of hoofd P&O is het belangrijk dat je weet welke inhoudelijke wijzingen er zijn, en – belangrijker nog – welke gevolgen de nieuwe wetgeving heeft op jullie bedrijfsvoering.

 

Veerman Advocaten geeft een schematisch overzicht van alle verschillen tussen de oude en de nieuwe regeling. Dit artikel concentreert zich op één specifiek gevolg van de nieuwe wetgeving: het uitbetalen van verlofuren bij het ontslag van een zieke werknemer.

De nieuwe regeling voor vakantie en verlof bepaalt dat vanaf 2012:

 • zieke werknemers ook gewoon verlof opbouwen (tot op heden bouwden zieke werknemers verlofuren op over het laatste half jaar van hun ziekte of hun dienstverband);
 • niet opgenomen wettelijke verlofuren na anderhalf jaar vervallen, tenzij de werknemer niet in de gelegenheid is geweest om deze op te nemen.

 

Ziekte kan een reden zijn om niet in de gelegenheid te zijn verlof op te nemen. Wanneer je werknemer door ziekte niet in staat is geweest om verlofuren op te nemen, vervallen zowel de wettelijke als de bovenwettelijke verlofuren na vijf jaar.

 • Bij het laten vervallen van wettelijke verlofuren wordt gerekend alsof alle verlofuren op 1 januari van het verlofjaar zijn toegekend. Wettelijke verlofuren toegekend in 2012 vervallen na anderhalf jaar en dus op 1 juli 2013. Bovenwettelijke verlofuren toegekend in 2012 vervallen na vijf jaar en dus op 1 januari 2017.

 

Bij ontslag heeft de werknemer recht op uitbetaling van niet opgenomen verlofuren. Conform de WIA mag je – als je voldaan hebt aan alle voorwaarden – werknemers na twee jaar ziekte ontslaan. Is je werknemer niet in de gelegenheid geweest verlof op te nemen, dan ben je verplicht deze verlofuren bij ontslag uit te betalen. Als je niets doet, moet je je werknemer die je conform de WIA ontslaat, twee jaar verlofrecht uitbetalen.

 

Hoe voorkom je dat je teveel verlofuren moet uitbetalen?

 • Zorg dat je personeelsadministratie duidelijk registreert welke verlofuren op welk tijdstip komen te vervallen. Je personeelsadministratie kan daarvoor handig gebruik maken van de rekensheets die je gratis bij ad Matres kunt aanvragen.
 • Wees je ervan bewust dat een zieke werknemer die re-integreert, volgens de wet in staat wordt geacht verlof op te nemen.
 • Wees je er van bewust dat de bewijslast voor het niet op kunnen nemen van verlof bij je werknemer ligt.
 • Wees fair naar je zieke werknemer toe en stel hem / haar tijdig op de hoogte van zijn / haar plicht om verlof op te nemen.
 • Bekijk de regelingen en afspraken die in jouw organisatie gelden met betrekking tot de opbouw en verjaring van bovenwettelijke verlofuren in combinatie met (langdurig) ziekteverzuim. Beoordeel de impact van deze regelingen in het licht van de nieuwe wetgeving en beslis of je deze regelingen moet (laten) wijzigen.

Zorg verder dat je functioneel beheerder het personeelssysteem / verlofregistratiesysteem uiterlijk 31 december 2011 heeft aangepast aan de nieuwe wetgeving.

 

Heb je vragen en / of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Deel ze hieronder met ons: van kennisdeling worden we allemaal wijzer!

Wil je periodiek een bericht ontvangen met daarin de nieuwste weblogartikelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van ad Matres.

2 reacties op Uitbetaling verlofuren bij ontslag zieke werknemer

 1. A. van Doesburg schreef:

  Een vraag: wanneer betaal ik de verlofuren uit van een medewerker die in de WIA zit? Bij de laatste salarisbetaling of echt bij ontslag (en dus goedkeuring van UVW)?

  • Marjet Smits schreef:

   Geachte heer Doesburg,
   Deze vraag kan ik helaas niet voor u beantwoorden. Dit is een vraag voor echte salaristechnici. zou u deze willen posten op linkedin in een salarisgroep?
   waarschijnlijk zijn daar wel mensen die het antwoord weten op deze specifieke vraag.
   Excuses dat ik u niet verder kan helpen.
   vriendelijke groet
   Marjet Smits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *